Zelenina, stejně jako ovoce, obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a vláknin. V našem každodenním jídelníčku by neměla chybět.
Dá se použít jako příloha, nebo hlavní surovina při chystání jídla. Tepelnou úpravou zelenina některé vlastnosti ztrácí nicméně stále patří
mezi nejzdravější potraviny co si můžeme dopřát. Důležité je aby byla zelenina čerstvá, tak jako u většiny jiných potravinových produktů.
Firma Gabriel – velkoobchod ovocem a zeleninou Praha
se snaží odebírat zeleninu hlavně od našich tuzemských partnerů. Zelenina je tak vždy čerstvá a necestuje tisíce kilometrů.
Zelenina kořenová
- mrkev, řepa, celer, křen
- petržel, pastiňák, brambor
- ředkvička, ředkev
Zelenina cibulová
- česnek, pórek
- cibule bílá, cibule žlutá, cibule červená
- cibule mini - grelotka, cibulka lahůdková
- cibule šalotka, cibule šalotka banánová
Zelenina košťálová
- brokolice, čísnké zelí, kapusta hlávková
- kapusta růžičková, kedlubny bílé, kedlubny modré
- květák bílý, květák fialový, romanesco
- zelí bílé, zelí červené
Ostatní zelenina
- okurka salátová, okurka polní, okurka nakládačka
- rajčate, cherry rajčata, meloun vodní, paprika
- patizon, fazole, hrášek, dýně, tykev, kukuřice, chřest
- cuketa, lilek
Zelenina listová
- radicio, čekankové puky bílé, čekankové puky červené
- mangold zelený, salát batavia červený, salát batavia zelený
- lollo rosso, lollo biondo, špenát