- hlíva ústřičná
V posledních letech její obliba mezi lidmi prudce stoupla a není se co divit. Je velice vhodná jako potravinový doplněk hlavně při různých dietách. Obsahuje významné množství glukanů, jenž zvyšují ochranu proti virovým a zánětlivým onemocněním, bakteriálním a plísňovým chorobám. Významnou měrou také přispívají ke snižování cholesterolu. Glukany pomáhají odstranit z cév usazeniny. Hlíza ústřičná se využívá i při léčení popálenin, ekzémů atp. Používá se do omáček, polévek, je možné ji podávat v různých nálevech nebo společně se zeleninou. Některé národy ji konzumují kvašenou, je možné hlívu podávat i jako uzenou.
- žampiony, shii-take, hlíva ústřičná
- česká vejce
- brambory, cibule
- mrkev, zeleninová směs
- zelí, celer
- petržel, porek
- česnek